Bilgisayar Ağı: İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya denir. Ağ üzerindeki bilgisayarlar birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunabilirler. Bu ağ yapısına yazıcı, tarayıcı, etkileşimli tahta, fotokopi makinesi gibi internete bağlanabilen tüm teknolojik araçlar bağlanabilir. Örneğin akıllı ev sistemlerinde evde bulunan ağ yapısına bağlanan araçlar ile su, doğalgaz, elektrik ve güvenlik sistemleri uzaktan kontrol edilebilmektedir.
Neden Bilgisayar Ağı Kurarız?:
1. Dosya paylaşmak
2. Yazıcı, tarayıcı gibi donanımları paylaşmak,
3. Birbirleriyle iletişim kuran yazılım kullanmak(Nesnelerin İnterneti)
4. İnternet hizmeti gibi çeşitli servisleri paylaşmak
5. Ağ üzerinden cihazların kontrolünü ve yönetimini sağlamak
Ağ Kurmak İçin Gerekli Olan Donanım ve Yazılımlar
1. Bilgisayar
2. Modem ya da Dağıtıcı(HUB)
3. İşletim Sistemi
4. Ağ Kartı(Ethernet Kartı)
5. Ağ Kablosu(CAT-5)
Bilgisayar Ağ Çeşitleri:
1. LAN(Local Area Network)Yerel Alan Ağı
2. MAN(Metropol Area Network)Metropol Alan Ağı
3. WAN(Wide Area Network)Geniş Alan Ağı
LAN(Local Area Network):Ev, okul, laboratuvar gibi sınırlı alanlarda kullanılan ağ çeşididir. ***Örneğin bilişim sınıfı ağı, hastanedeki ağ, banka şubelerindeki ağ yapısı.
MAN(Metropol Area Network): Genellikle bir şehir veya geniş bir yerleşkede kullanılan bilgisayar ağıdır. ****Örneğin üniversite kampüsü, bir mahallede kurulan ağ, bir bankanın aynı ilindeki şubelerinin oluşturduğu ağ.
WAN(Wide Area Network):Geniş alan ağı, birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. Yerel alan ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan çok geniş ağlardır. Bilinen EN geniş alan ağı internettir. Örneğin İnternet, e-devlet ağı, bankaların ülke veya Dünya çapındaki ağ bağlantıları.
Örnek SORU: Aşağıda yer alan sistemlerin arasındaki ağ çeşitlerini yazınız.
|
Ağ Çeşidi |
|
1.Bilişim Sınıfındaki Bilgisayar |
LAN(Yerel) |
Öğretmenler Odasındaki Yazıcı |
2.Ereğli Banka Şubesi(Ana Bina) |
MAN |
Ereğli Banka ATM |
3.Üniversite Kampüsü Hukuk Fakültesi |
MAN |
Üniversite Kampüsü Edebiyat Fakültesi |
4.Evimizdeki Bilgisayar |
WAN |
E-Devlet Kapısı |
Web Tarayıcısı: İnternette yer alan web sitelerindeki bilgileri girilen anahtar kelimelere göre arayan ve görmemizi sağlayan programlardır. Bu programlar ile web üzerinde yer alan sayfalardaki bilgilere ulaşılmaktadır. Web siteleri server adı verilen uzak bilgisayarlarda bulunur. Tarayıcılar, bizim istediğimiz sayfaları açmamızı ve uzak bilgisayarlardan gelen web sitesi içeriklerinin gösterilmesini sağlar. Web tarayıcı programları genellikle ücretsizdir ve internet üzerinden indirilebilmektedir.
En çok kullanılan internet tarayıcıları şunlardır;
· Internet Explorer
· Mozilla Firefox
· Chrome
· Yandex
· Opera
· Safari
Arama Motorları:İnternette bulanan milyonlarca site içerisinden aradığımız bilginin hangi sitede olduğunu bilmemiz mümkün değildir. Arama motoru internet üzerindeki içeriği aramak için kullanılan yazılımdır.Ulaşmak istediğimiz bilgiye hızlı ve kolay ulaşmamızı sağlar.
En sık kullanılan arama motorları şunlardır;
· Yahoo
· Bing
· Yandex
· *******Yaani(Yerli ve Milii)
Arama Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler:
- Arayacağımız konuyla ilgili anahtar kelime seçin. En doğru sonuç için birden fazla sayıda anahtar kelime0o< seçmelisiniz.
- İki ya da daha fazla anahtar kelimeyi bağlarken aralarına "+" işaretlerini yerleştirin.
- Kelimeleri parçalı olarak aramak için "?" ve "*” işaretleri kullanılabilir. Tek harfi değişken yaparken "?" (?azlık: yazlık ve sazlık); kelime tamamlamak için ise "*:” (bil*: bilgi ve bilişim) işaretlerini kullanabilirsiniz.
- Anahtar kelimeleri tekil yazmaya dikkat edin.
- Anahtar kelimelerin yan yana bulunduğu sayfalara ulaşmak için kelimeleri çift tırnak içine alın.
- Anahtar kelimelerden, listelenmesini istemediklerinizi yazmak için başına "-" işareti koyun.
- İçerisinde mutlaka geçmesini istediğiniz kelimeleri yazarken başına "+" işaretini koyun.
İletişim: Kişiler arasında duygu,düşünce, bilgi, haber alışverişinin akla gelebilecek her türlü biçim ve yolla kişiden kişiye karşılıklı olarak aktarılmasıdır.
Eş Zamanlı(Senkron) İletişim: Kullanıcıların aynı zamanda ama farklı mekanlarda olduğu durumlarda kullanılan iletişim aracıdır. Örneğin görüntülü video konferans, çevrimiçi toplantı(Zoom) vb.
Farklı Zamanlı(Asenkron) iletişim: Kullanıcıların farklı zamanlarda aynı veya farklı mekanlarda olduğu durumlarda kullanılan iletişim aracıdır.Örneğin e-posta, web günlükleri(blog), gazete, dergi vb.
*****E-posta: Elektronik posta(e-posta) ya da elektronik mektup, kullanıcıların elektronik ortamda yazdıkları ve birbirlerine gönderdikleri iletilere verilen addır. Elektronik posta düşük maliyet ile hızlı ve kolay iletişim sağlar. E-posta hizmeti veren sunucular: gmail, yahoo, hotmail vb. Eposta adreslerini oluşturturken boşluk ve Türkçe karakter(ç,ğ,ş,ı,ö,ü) kullanılmaz. Eposta adresleri oluşturulurken @ işareti mutlaka kullanılır.
Forum: Kullanıcıların belirli konularda fikir alışverişinde bulunduğu,çeşitli paylaşımlar yaptığı bir tartışma alanıdır. Forumda bir konu hakkında başlık açılır ve kullanıcılar bu başlık altına mesaj yazarak fikir belirtilir. Günümüzde bir çok internet sitesi forum sayfaları sunmaktadır.
Sohbet Araçları: İki veya daha fazla kişinin aynı zaman içerisinde internet üzerinden birbirleriyle yazışabildiği alanlardır. Sohbet bir yazılım aracılığı ile yapılabileceği gibi doğrudan internet sayfaları üzerinden de yapılabilir. Örneğin Whatapp, Bip, Telegram vb.